News Discography Press Contact & Links

 

PressClose


Sleepyard ut av søvnen (Intervju) - Stavanger Aftenblad (2005)

Lokale Sleepyard lar seg inspirere av tysk krautrock, Beach Boys og Brødrene Dal. Nå er bandet klar med album nummer tre - «Easy tensions».

I kveld har bandet et høyst alternativt releaseparty: Sleepyard spiller under Hårfestefestivalen på Rennesøy. Vokalist for anledningen er den tidligere Idol-deltakeren Øystein Grønnevik. Kjernen i Sleepyard, brødrene Oliver og Svein Kersbergen, synes konseptet høres stilig ut, og gleder seg til konserten: - Øystein synger fire av de nye låtene, opplyser de to.

Brødrene Kersbergen står ansvarlig for alle låtene på «Easy tensions». De to spiller henholdsvis bass og gitar samt en rekke bi-instrumenter. Resten av bandet består av trommeslageren Erik Emorsten og bassisten/gitaristen Stian Olderkjær.

Det nye albumet er dels spilt inn i Mansion studio i Hillevåg og i brødrenes hjemmestudio på en gammel fire spors opptaker. - Slikt opptaksutstyr innebærer at man må foreta noen valg. Man må nøye vurdere hva som skal med, sier hovedlåtskriver Oliver Kersbergen.

Han legger til at de nye sangene er kortere og enklere i struktur enn tidligere. Og rent musikalsk glir bandet i retning av pop. Naivistisk pop med haiku-tekster.

- Under Bylarm-spillingen ble vi presentert som et elektronikaband. Det er vi ikke, og det vil vi ikke ha på oss, sier brødrene. De to legger ikke skjul på at musikken har en rekke referanser til tidligere innspilt musikk: - Vi vokste opp med en far som samlet på plater. Og nå har også vi bygd opp rimelig store platesamlinger.

Brødrene Kersbergen elsker harmonier - og har også jobbet med harmonier på årets utgivelse. De to legger ikke skjul på at Beach Boys er blant de store harmoniheltene.

- Andre store inspirasjonskilder er de tyske krautrockbandene på syttitallet. Hør for eksempel på Kraftwerks «Autobahn». Det er den maskinelle versjonen av Beach Boys «Fun fun fun», mener Oliver Kersbergen.

Han legger ellers til at Sleepyard har hentet ut verdifull musikalsk inspirasjon fra Brødrene Dal-seriene på NRK.

- Det er masse flott musikk å finne i de seriene. Særlig i «Spektralsteinene». I en av westernscenene benytter brødrene Dal seg av Ennio Morricone. Også vi har noen Morricone-inspirerte partier på «Easy tensions».

Oliver og Svein framstår som to sjangeråpne musikkelskere. De snakker varmt om for lengst glemte artister fra 1930-tallet. Og de innrømmer glatt at platesamlingene varierer fra pop og rock til jazz og klassisk. Og de synes begge at Paul McCartney har fått urimelig mye kjeft. - Fyren er en strålende bassist og låtskriver. Og han har humor. Skulle bare ønske han snart kunne gi ut «McCartney III», påpeker de to.

Sjøl betrakter de Sleepyard som et gründerband. - I bunn og grunn lager vi musikk for oss sjøl, musikk som vi ikke finner andre steder, sier brødrene.

Årets album gis ut på eget selskap - og selges i et utvalgt antall platebutikker og snart også på internett. - Tidligere var vi på Marit Karlsens Trust Me Records, men der måtte vi gjøre masse kompromisser. Det passer oss dårlig.

Bandets langsiktige strategi er å bygge seg opp sakte, men sikkert. Og Kersbergen-brødrene håper også å kunne jobbe mer med filmmusikk i framtiden. Sleepyard bidro med musikk til «Monstertorsdag», noe som åpenbart har gitt mersmak.

Og de to liker å utfordre seg ved å trekke inn og bruke til dels eksotiske instrumenter. Svein Kersbergen spiller blant annet med gitarplekter på pianostrenger på årets album.

Men en ting misliker de to: Veldig mainstream radiopop.

- Her forleden måtte jeg be sjåføren på bussen om å skru ned musikken, forteller Svein Kersbergen. - Han spilte noe helt forferdelig masete souldisco.

- Hvordan reagerte bussjåføren?

- Han skrudde ned. Helt på sin plass. Jeg betaler på bussen. Da må det også gå an å forvente en smule service.

Kjetil Wold, Stavanger Aftenblad